Пентагонът потвърди, че касетъчните боеприпаси са достигнали до украинска земя. Това

...
Пентагонът потвърди, че касетъчните боеприпаси са достигнали до украинска земя. Това
Коментари Харесай

Пентагонът: Касетъчните боеприпаси са пристигнали в Украйна

Пентагонът удостовери, че касетъчните муниции са достигнали до украинска земя. Това заяви АП.

По време на брифинг за пресата шефът на Обединения щаб по интервенциите генерал-лейтенант Дъглас Симс съобщи, че " касетъчните муниции в действителност са доставени в Украйна към този миг ".

Това са 155-милиметрови и 105-милиметрови снаряди. Пакетът включва и ракети за системите Patriot и HIMARS.

Той добави, че Съединените щати не са единствената страна, която го е изпратила, защото този вид муниции към този момент са били предоставени на Киев от трети страни преди доставката на Вашингтон.

Преди това украинският военачалник Олександър Тарнавски съобщи в изявление за CNN, че макар че касетъчните боеприпаси са пристигнали, само че войските на Киев към момента не са ги употребявали.

Той изрази убеждението си, че този арсенал може " коренно да промени обстановката на бойното поле ", добавя news.bg. 

На 7 юли Съединени американски щати оповестиха, че ще изпратят на Киев касетъчни муниции като част от пакет за защита на стойност 800 милиона $, предопределен да подсигурява, че съветските сили няма да съумеят да спрат украинска контраатака.

Касетъчните муниции са неразрешени от повече от 100 страни. Те нормално освобождават огромен брой по-малки експлозиви, които могат да убиват безсистемно в необятна област. Тези, които не се взривят, съставляват заплаха за години напред.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР